Шта је пешачење? Шетња, рећи ће неко, што није тачно.Можда је то ходање?, што је делимично тачно, али недоречено. Ходање је само радња када сте можда у шетњи или одлазите у куповину.

Пешачење се затим повезује са кретањем, што је уствари процес који се одвија кроз ходање као радњу. Кретање јесте примерено сваком живом бићу и и природи уопште, према томе и човеку. Међутим, пешачење у правном смислу је посебан избор, посебна одлука и филозофија испуњавања животног програма сваког човека који жели да пешачећи, тј. крећући се успорено, насупрот данашњем брзом времену и брзом транспорту, упознаје различите крајеве и људе, испуњавајући мисију хоодољубља, пријатељства, поштовања и чувања њиховог природног и створеног наслеђа. При томе, они који су одабрали пешачење као део животног програма обогаћују себе у вишезначном образовном, културном, физичком и пре свега хуманом смислу.

Када се изузму досадашња вишевековна ходочашћа или принудна путовања пешице, пешачење је данас посало културни покрет одласка у припроду или друге урбане пределе.

У великом броју држава Европе и света већ деценијама постоје организована удружења која своје активности и интересовања спроводе нешачећи. У Србији је то Планинарски савез Србије.

Планинарски савез Србије члан је Европске пешачке асоцијације (ЕРА од 2007. године..

Поред ПСС у својим рекреативним и специфичним активностима пешачење упражњавају и друга рекреативна удружења (Спорт за све, извиђачи, излетници и грађани).

Планинарски савез Србије је грански савез Министарства омладине и спорта и својим активностима и организационим капацитетима наметнуо се као један од носилаца развоја рекреативног спорта. „Програм развоја здравих стилова живота у Србији кроз пешачење и планинарење“ који је на иницијативу Министарства покренуо Планинарски савез Србије, представља почетак широког програма националног обухвата, који ће пешачење и планинарење приближити грађанима и омогућити да се сви заинтересовани лако укључе у ове здраве корисне и забавне активности.

На европском нивоу 1969. године у Немачкој је основана Европска пешачка асоцијација (Europian Rambler’s Association) која је до сада окупила 58 организација из 28 држава, са више од 6 милиона чланова.